Мария Склодовска, по-известна като Мария Кюри, е най-голямото от петте деца на

...
Мария Склодовска, по-известна като Мария Кюри, е най-голямото от петте деца на
Коментари Харесай

Невероятната история на „радиоактивната“ жена – Мария Кюри

Мария Склодовска, по-известна като Мария Кюри, е най-голямото от петте деца на родителите си, които били учители. Още от дребна поема по стъпките на татко си Владислав, който е математик и физик.

Острият и любопитен разум проличал още когато е била дребна. Справяла се чудесно в учебно заведение. За страдание първата покруса в живота ѝ я застига, когато е едвам на 10 -  тогава Кюри губи майка си Блонислава, която умира от туберколоза.

Въпреки че е най-хубавият възпитаник в гимназията си, е невероятно да запише висше обучение във Варшава, тъй като живее в неуместно време, в което само мъжете са можели да го създадат . Вместо това тя продължава образованието си в " свободния университет " на Варшава, който организира поредица от неофициални събирания, които се пазели в загадка.

Заедно със сестра си Броня мечтаели да заминат за чужбина, където можели да получат публично висше обучение, само че и двете нямали финансовата опция да го създадат . Двете сключили договорка - до момента в който Броня още учи, Мария да я устоя, а пък по-късно, когато Броня приключи - тя да устоя Мария.

В идващите четери година Мария хаби гения си, работейки като частна учителка и прислужница, като само в свободното си време се занимава с физика, химия и математика . Чак през 1891 година съумява да задели пари и отпътува за Париж, където се записва да учи в Сорбоната. Малкото пари, които имала, стигали за образованието и наема ѝ, а за храна съвсем не ѝ оставали. Често боледувала, тъй като оцелявала единствено на самун, масло и чай.

През 1893 година приключва магистратурата си по физика, а година по-късно изкарва и магистратура по математика. По това време получава поръчка за проучвания в областта на магнетизма . Нуждаела се от лаборатория, в която да прави работата и общ другар я среща с френския физик Пиер Кюри. Двамата се трансформирали в страховит теоретичен тандем и се оженили на 26 юли 1895 година.

Мария и Пиер били напълно отдадени един на различен и на науката. Отначало работели по обособени планове, само че Пиер постоянно ѝ помагал . Мария пък била заинтригувана от откритието на Хенри Бакарел - френски физик, който разкрил, че уранът излъчва лъчи, разнообразни от рентгеновите лъчи, които Вилхем Рьонтген разкрил.

 image2_16x9.png Годишният Хороскоп за 2024-та на Edna.bg! Какво следва в кариерата, любовта и здравето пред 12-те зодии На фокус
Кюри стартира да организира лични опити с уран и открива, че лъчите, които излъчва, са непрекъснати, без значение от положението и формата на урана. Публикува доктрина, в която твърди, че лъчите идват от атомната конструкция. Кръщава революционната концепция радиоактивност, като с това дава начало на нова сфера във физиката.

През 1897 година на младата двойка се родила дъщеричка - Ирен, само че Мари не разрешила това да я отдалечи от работата . Докато другите бременни дами от интервала се пенсионирали в първите месеци на бременноста, тя траяла да работи, дори 2 седмици след раждането публикувала втората си огромна доктрина.

През 1902 Кюри оповестява, че е разкрила нов детайл - радий и го потвърждава, като демонстрира дециграм от него.

През идната година Мария Кюри става първата жена получила Нобелова премия по физика . Печели я дружно със брачна половинка си и Бакарел за работата им по радиоактивността. С парите от премията финансират проучванията си.

През 1904 година се ражда и втората дъщеричка на Мария и Пиер - Ева .

През 1906 година Мария страда от голяма загуба. Съпругът ѝ Пиер е премазан от коне, откакто се подхлъзва и пада под бързо движеща се карета . Въпреки загубата и голямото страдалчество, тя приема учителска позиция в Сорбоната, ставайки първата жена професор в историята на университета .

Пет години по-късно получава писмо, което я уведомява, че за повторно печели Нобелова премия, само че този път за химия , за откритието ѝ на радия и плутония. Става първият академик, получил две Нобелови награди.

По това време Кюри се причислява към кръг от други известни физици, в това число Алберт Айнщайн и Макс Планк, с цел да разискват огромните открития в сферата. 

 Великите дами, чиито открития са приписани на мъже  Великите дами, чиито открития са приписани на мъже  Великите дами, чиито открития са приписани на мъже  Великите дами, чиито открития са приписани на мъже
На фона на възходящата ксенофобия във Франция, тя изпитва омразата на пресата, тъй като през 1911 година стават обществени нейни персонални писма с бившия ученик на мъжът ѝ - Пол Льонжва. Льонжва става ухажор на Кюри след гибелта на Пиер. 

По време на Първата международна война, Кюри посвещава времето, напъните и ресурсите си, с цел да оказва помощ на ранените. Създава мобилни рентгенови машини, които се употребяват на бойното поле и по този метод избавя доста животи.

За страдание, като пионер в областта на радиоактивността, тя не е знаела, че радиацията може да бъде съдбовна . След всичките години, в които незащитена е работела с радиоактивни материали, стартира да губи силите си. През 1934 година отива в санаториум, с вярата да си почине и да възвърне силите си.

За страдание, на 4 юли 1934 година умира в санаториума от апластична анемия . Рядко заболяване, при което костният мозък не създава задоволително кръвни кафези, което получила от излагането си на радиация. 
 Жените, които трансформираха хода на историята и света  Жените, които трансформираха хода на историята и света  Жените, които трансформираха хода на историята и света  Жените, които трансформираха хода на историята и света
Мария Кюри прави доста научни пробиви в живота си. Превръща се в най-известната жена академик на всички времена и получава куп посмъртни почести и награди . През 1995 година нейните и останките на съпруга ѝ са преместени в известната парижка гробница Пантеонът, където почиват най-големите френски мозъци.  Тя е първата и единствена жена, чиито остатъци са положени там.

За голяма наслада съумява да съобщи пристрастеността си към науката и на дъщерите си. През 1935 година Ирен Кюри печели Нобеловата премия за химия за откритието и синтезирането на нови радиоактивни детайли .

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР